het-eigen-risico-2020-en-de-zorgverzekering

Eigen risico zorgverzekering

Het eigen risico zorgverzekering, wat is dat nou eigenlijk? En hoe werkt het? Wij leggen je hier uit wat het eigen risico precies is. In 2020 is het verplichte eigen risico voor je zorgverzekering opnieuw minimaal 385 euro. Dit bedrag is voor iedereen gelijk, en gaat dus aankomend jaar niet stijgen. Niet alle zorgkosten vallen onder het verplichte eigen risico, maar wanneer moet je nou het eigen risico wel betalen?

Verplicht eigen risico

Iedereen vanaf 18 jaar is verplicht om minimaal een basisverzekering te hebben, en hier komt dan automatisch het eigen risico bedrag bij. Dat betekent dat je de eerste 385 euro zelf moet betalen, wanneer jij zorgkosten vanuit de basisverzekering. De zorgverzekeraar gaat inspringen zodra het eigen risico zorgverzekering bedrag op is. Het afgelopen jaar was het eigen risico zorgverzekering 385 euro, goed om te weten is dat dit bedrag in 2020 niet gaat verhogen!

Vrijwillig eigen risico

De 385 euro eigen risico is het verplichte eigen risico dat iedereen zal gaan betalen wanneer er zorgkosten gemaakt worden. Er bestaat ook een vrijwillig eigen risico, door het eigen risico vrijwillig te verhogen gaat de zorgverzekeraar een extra korting geven op de zorgverzekering. Het is niet verstandig om dit te doen alleen maar voor de korting, als jij kosten verwacht in 2020 zou het niet slim zijn om dan het eigen risico zorgverzekering vrijwillig te verhogen.

De Friesland
€ 106,75
FBTO
€ 109.95
HEMA
€ 111.-
Ditzo
€ 109,95

Zorgkosten die vallen onder de eigen risico zorgverzekering

Het eigen risico geldt voor bijna alle zorg vanuit de basisverzekering. Een behandeling in het ziekenhuis, medicijnen en eventuele hulpmiddelen. Het kan zijn dat je behandeling lager is dan het eigen risico, dit betekent dat je de rekening zelf zou moeten betalen. Het gebuik maken van de zorgvergelijker 2020 is zeker aan te raden, je bekijk niet alleen de goedkoopste basisverzekering maar ook de hoogte van het eigen risico zorgverzekering per zorgmaatschappij.

Waar betaal je geen eigen risico voor?

Niet alle zorg telt mee voor het verplichte eigen risico zorgverzekering in 2020. Hieronder hebben wij voor je op een rijtje gezet welke zorg niet valt onder het eigen risico, en waar je dus ook geen rekening van de zorgverzekeraar voor krijgt opgestuurd.

 

 • Huisartsbezoek
 • Verloskundige zorg
 • Kraamzorg
 • Medische hulpmiddelen
 • Tandheelkundige en andere zorg voor kinderen tot 18 jaar
 • Wijkverpleging

 

Voor spoedeisende hulp geldt geen eigen risico wanneer je naar de huisarts of huisartsenpost gaat. Als je naar het ziekenhuis gaat voor spoedeisende hulp valt dit wel onder het verplichte eigen risico zorgverzekering. Het kan daarom slim zijn, wanneer mogelijk om eerst naar de huisarts te gaan. De huisarts kan je dan doorverwijzen naar het ziekenhuis wanneer nodig.

De Friesland
€ 106,75
FBTO
€ 109.95
HEMA
€ 111.-
Ditzo
€ 109,95

Eigen risico is op, en nu?

Heb je het eigen risico zorgverzekering volledig gebruikt? Dan zal de zorgverzekeraar de verdere kosten betalen als jij gebruik maakt van zorg die valt onder de basisverzekering. Alle toekomstige kosten worden betaalt door de zorgverzekeraar, behalve bij een eventuele eigen bijdrage. Belangrijk om te weten is dat het eigen risico geen invloed heeft op de kosten die je moet bijbetalen voor zorg van de eventuele aanvullende zorgverzekeringen.

De eigen bijdrage

Naast de eigen risico zorgverzekering, kan je te maken krijgen met eigen bijdrage kosten. Voor bepaalde zorg kan er een bepaald bedrag of percentage in rekening worden gebracht, deze kosten zou je zelf moeten bijbetalen. Een eigen bijdrage zou je moeten betalen voor onder andere:

 

 • Bepaalde medicijnen
 • Kraamzorg
 • Hoortoestellen
 • Orthopedische schoenen
 • Kunstgebit